Mondkapje gebruiken: hoe doe ik dat?
Geplaatst op 4 augustus 2020 in Branding

Mondkapje gebruiken: hoe doe ik dat?

Op steeds meer plekken verschijnen mondkapjes in het straatbeeld. In België en Duitsland is inmiddels iedereen verplicht om op openbare plekken mondkapjes te dragen. En ook in Nederland zijn er steeds meer steden die een mondkapje verplichten. Je kunt kiezen uit herbruikbare mondkapjes of uit wegwerp mondkapjes. Maar hoe gebruik je zo’n mondmasker nou op de juiste manier?

Stappenplan

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de getroffen maatregelen. Denk aan anderhalve meter afstand, hoesten/niezen in je elleboog en thuisblijven met milde klachten. In de ruimtes waar het moeilijk is om afstand te houden, zijn mondkapjes verplicht. Sinds kort zijn hier openbare plekken aan toegevoegd. Het is zeer belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier opdoet, draagt, afdoet en eventueel weggooit. Hieronder lees je hoe je dat doet:

Stap 1 – reinig je handen met water en handzeep of desinfecterende handgel voordat je een mondkapje opdoet.

Stap 2 – gebruik de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op je gezicht te zetten. Let hierbij op dat je de binnenkant van het mondkapje niet aanraakt. Zorg ervoor dat het mondkapje je mond en neus bedekt. Druk eventueel de beugels rondom de neus goed aan.

Stap 3 – raak het mondkapje niet aan met dragen. Vervang een wegwerp mondkapje zodra deze vochtig is of gooi een herbruikbaar mondkapje in de wasmachine (op minimaal 60 graden).

Stap 4 – doe het mondmasker af door middel van de touwtjes of elastiekjes. Raak ook hier het mondkapje zelf niet aan. Een wegwerp mondkapje moet je direct weggooien in een gesloten afvalbak.

Stap 5 – reinig je handen grondig met water en zeep of desinfecterende handgel die alcohol bevat.

Voor actuele informatie over het dragen van een mondkapje en de regio’s die een mondmasker verplichten, adviseren we de website van de Rijksoverheid te raadplegen.

Deel dit bericht