WKR voor kerstpakketten
Geplaatst op 21 september 2020 in Branding

WKR voor kerstpakketten

Auteur: Marianne Wesselink

Een eindejaarsgeschenk voor jouw personeel is een vorm van waardering voor alle inzet van het afgelopen werkjaar. Het is een compliment én een bedankje in de vorm van een cadeau. Maar hoe zit het ook alweer met de werkkostenregeling die het mogelijk maakt eindejaarsgeschenken belastingvrij te bestellen? We zetten de voorwaarden voor je op een rijtje.

Aangepaste werkkostenregeling 2020 door coronavirus

Afgelopen april maakt het kabinet een aantal versoepelende belastingmaatregelen bekend in respons op de coronacrisis. Een verruimde werkkostenregeling is een van de maatregelen. Deze verruimde WKR stelt bedrijven in staat hun werknemers extra te bedanken of ondersteunen tijdens de veranderde omstandigheden die het gevolg zijn van de Covid-19 pandemie. Een eindejaarsgeschenk of kerstpakket kan hier zeker een onderdeel van zijn.

Voorwaarden WKR

Binnen de werkkostenregeling heb je een vrije ruimte te besteden per werknemer. Er gelden geen verdere voorwaarden. In tegenstelling tot voorheen, kunnen er bijvoorbeeld cadeaus gegeven worden waar het personeelslid alleen privé gebruik van maakt. Zo heb je bij het uitkiezen van een geschikt eindejaarsgeschenk dus alle creatieve vrijheid.

In sommige gevallen gaan kosten voor het personeel zelfs niet ten kosten van de vrije bestedingsruimte van de werkkostenregeling. Denk hierbij aan reiskosten, verhuiskosten of het aanbieden van een maaltijd in geval van overwerk. Ook producten die een werknemer nodig heeft bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden (het noodzakelijkheidscriterium) gaat niet ten kosten van de vrije ruimte van de WKR.

Als laatste is er nog de Nihilwaardering werkkostenregeling die stelt dat de kosten voor de inrichting van een goede werkplek niet ten kosten gaan van de vrije ruimte binnen de WKR.

Hoe bereken ik de vrije ruimte van de werkkostenregeling?

Sinds de nieuwe regeling bedraagt de vrije ruimte van de WKR 3% van de loonsom. De bovengrens van deze loonsom is €400 000. Voor het bedrag boven €400 000 geldt het oude percentage van 1,2%. Wil je toch een cadeau verstrekken dat boven de vrije ruimte uitkomt? Dan betaal je hierover 80% belasting. Handige rekenvoorbeelden vind je terug op de website van de Rijksoverheid.

Inspiratie voor eindejaarsgeschenken 2020

Nu duidelijk is hoeveel je in de vrije ruimte van de WKR te besteden hebt, begint het echte werk: het uitkiezen van hét perfecte eindejaarsgeschenk voor jouw personeel. Neem eens een kijkje in ons prachtige eindejaarsassortiment. Speciaal voor jou samengesteld!

Deel dit bericht