Alles wat je wilt weten over de WKR 2022

16 juni 2022 Geschatte leestijd: 4 minuten
Alles wat je wilt weten over de WKR 2022

Als werkgever heb je ongetwijfeld al eens van de werkkostenregeling, ook wel WKR, gehoord. In deze blog zoomen we dieper in op deze regeling. Want wat is de WKR 2022 nou precies? Hoe groot is de vrije besteedbare ruimte in 2022? En wat mag je allemaal onderbrengen in deze vrije ruimte? Wij geven je de antwoorden op deze meest gestelde vragen, zodat jij weet waar je aan toe bent en zorgeloos de mooiste relatiegeschenken voor de feestdagen kunt bestellen. 


Wat is de WKR?

Je hebt geen keus: je bent als werkgever verplicht om gebruik te maken van de WKR. In deze regeling heb je een zogenoemde vrije ruimte die je kunt gebruiken om je medewerkers te verrassen voor de feestdagen of zomaar extra in het zonnetje te zetten. En dat onbelast dus!

Deze regeling geeft jou als werkgever de ruimte om een bepaald percentage van de fiscale loonsom onbelast te besteden aan vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers. Dit gedeelte van het fiscale loon noemen we ook wel de vrije ruimte. De vergoedingen moeten niet direct gelinkt zijn aan de werkzaamheden van medewerkers, maar zijn juist iets extra’s waar medewerkers bijvoorbeeld ook privé voordeel van kunnen hebben. Je kunt denken aan een kerstpakket, originele geschenken voor jouw medewerkers, een knaller van een teamuitje of een zonnig zomers – of fijn winters – bedrijfsfeest. 


Wat houdt de vrije ruimte in?

De vrije ruimte binnen de WKR 2022 is dus simpel gezegd het percentage van de fiscale loonsom dat je als werkgever belastingvrij mag besteden aan vergoeding en verstrekkingen aan je medewerkers. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaal je loonbelasting, maar dan in de vorm van een eindheffing van 80%. En dat zijn al snel hoge kosten. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van hoe groot je vrije ruimte is én wat er wel en niet binnen de vrije ruimte valt.


Hoe groot is die vrije ruimte voor mijn bedrijf?

In 2019 was de regel voor de vrije ruimte heel eenvoudig:  1,2% van de totale loonsom van je bedrijf. In 2020 werd vanwege de coronacrisis het percentage van de vrije ruimte over de eerste € 400.000 van de loonsom verhoogd van 1,7% naar 3,0%. Zo konden organisaties hun medewerkers in deze bizarre en moeilijke tijd extra verrassen door bijvoorbeeld een leuke attentie te sturen. Ook in 2021 in bleef deze extra vrije ruimte over de totale loonsom bestaan. In 2022 vervalt de tijdelijke verhoging. Dit betekent dat de vrije ruimte over de totale loonsom tot en met € 400.000,- weer 1,7% is. Het percentage boven deze €400.000,- is 1,18%

Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om binnen deze lagere WKR 2022 ruimte de leukste geschenken voor jouw medewerkers te kopen! Bereken dus nauwkeurig de vrije ruimte voor 2022 van jouw bedrijf en zorg ervoor dat je dit budget optimaal inzet om jouw medewerkers te blijven binden en boeien. In deze tijden van enorme arbeidsmarktkrapte is dit nóg belangrijker dan het al was. Dus pak lekker uit en zet jouw medewerkers aan het einde van dit jaar in de winterzon! 


Wat valt er allemaal onder de vrije ruimte?

Geschenken aan je medewerkers zoals een kerstpakket, valt binnen de vrije ruimte. Wat valt er nog meer binnen de vrije ruimte en waar moet je opletten? Laten we je allereerst meenemen in de kosten die onder de vrije ruimte vallen.

Dat zijn kerstpakketten en andere geschenken aan je medewerkers, personeelsfeesten (buiten de werkplek), teamuitje, bijdrage aan een sportschoolabonnement, een mobiele telefoon, laptop en/of tablet wanneer deze niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden, gereedschap, een fiets van de zaak, een netto bonus (mits beperking in omvang), een deel van de reiskostenvergoeding dat boven de €0,19 cent per kilometer uitgaat.

Welke vergoedingen vallen niet binnen de vrije ruimte?

Werkkleding valt niet binnen je vrije ruimte. De kleding moet in dat geval door jou als werkgever beschikbaar gesteld worden. Voor werkkleding met één of meerdere duidelijk zichtbare beeldkenmerken van je bedrijf, zoals logo’s die minimaal 70 cm2 groot moeten zijn per kledingstuk. Goed nieuws dus: (bedrijfs)kleding bestellen drukt dus níet op je vrije ruime!


Laat je inspireren door de mooiste kerstgeschenken

Inspiratie nodig voor de mooiste relatiegeschenken voor jouw medewerkers? Check onze kerstgeschenken pagina voor vele fijne feestdagen cadeau ideeën! Heb je nog wat ruimte over binnen je besteedbare vrije ruimte en wil je het nieuwe jaar goed starten? Kijk dan ook eens naar ideeën voor altijd nuttige promotieartikelen die ook goed op voorraad te houden zijn. 

 

Deel dit bericht

Bekijk ook deze artikelen