< Alle artikelen
Print

Wat is bamboe?

Er worden steeds meer producten van bamboetextiel gemaakt: bamboe kleding, bamboe beddengoed, handdoeken, wasbare bamboe luiers, etc. Bamboe staat bekend als een milieuvriendelijk materiaal en verwerkt tot textiel heeft het eigenschappen die het erg geliefd maakt:

  • Bamboe textiel kan door de holle structuur veel vocht opnemen, 60% meer dan katoen;
  • Bamboe textiel heeft een antibacteriële werking;
  • Bamboe kleding valt door de ronde structuur heel soepel en superzacht;
  • Bamboe stof voelt koel aan in de zomer en warm in de winter;
  • Bamboe textiel is heel gemakkelijk te verven.

Bamboe textiel

Bamboe zelf is een duurzaam materiaal. Het is een grassoort die ontzettend snel groeit en daarbij geen extra water en geen pesticiden nodig heeft. Het enige wat bamboe nodig heeft om te groeien is zonlicht. Een bamboe moederstam maakt na het kappen weer nieuwe kleinere stammen aan. Hierdoor vult een bamboe bos zich weer snel aan en kan er meermaals worden geoogst. Deze groeiwijze is wat bamboe milieuvriendelijk maakt. Producten die gemaakt zijn van bamboehout of de vezels zelf zijn zeer milieuvriendelijk. 

Bamboe wordt vaak verkocht als volledig milieuvriendelijk en het is goed om te weten dat dit niet de volledige waarheid is. Er zijn namelijk twee manieren waarop bamboe geproduceerd wordt: mechanisch en chemisch. Waarbij chemisch de meest gebruikte manier is, welke het product dus niet volledig duurzaam maakt. 

Bij de mechanische methode wordt het bamboe vermalen en verhit met toegevoegde natuurlijke enzymen die de bamboe afbreken. De vezels kunnen vervolgens mechanisch uit de ontstane papperige massa worden gekamd waarna hiervan garen kunnen worden gesponnen. Deze methode is milieuvriendelijk maar wordt niet veel gebruikt omdat het kostbaar en zeer arbeidsintensief is.

Bijna alle bamboetextiel wordt op de chemische manier gemaakt. Deze methode is dezelfde die wordt gebruikt om viscose van houtsnippers te maken. Er worden sterke chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor milieu, mens en dier. De sterke cellulose (de bouwstenen van planten en bomen) van bamboe wordt afgebroken met koolstofdisulfide. Het bamboe wordt hiermee helemaal opgelost tot een gelachtige substantie waarna het verdund wordt met natiumhydroxide. De stof die hieruit ontstaat is viscose cellulose. Na het zeven wordt dit gehard met zure oplossingen waarna er garen van kunnen worden gesponnen. Deze chemische manier van bamboetextiel maken is zeer milieuonvriendelijk en door de oplosmiddelen zijn de originele eigenschappen van het bamboe waarschijnlijk vrijwel helemaal verdwenen. 

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?