< Alle artikelen
Print

Wat is CMYK?

 

De afkorting van het kleurenmodel CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow and Key Color. Het is een systeem om kleuren vast te leggen in een code. In het CMYK-systeem bestaan kleuren uit een mix van cyaan (lichtblauw/turkoois), magenta (felroze/fuchsia), geel en zwart (key plate).

 

CMYK is een subtractief kleurenmodel waarbij wit de basiskleur is. Kleurencomponenten filteren specifieke kleuren weg, en de donkerste tinten ontstaan door meerdere componenten in hoge waardes te combineren. Hiermee wijkt CMYK af van additieve kleurenmodellen zoals RGB, waarbij het mensen van alle kleuren juist wit oplevert.

 

De CMYK-kleurcodering wordt voornamelijk gebruikt voor drukwerk. De vier drukkleuren vormen gezamenlijk de gewenste kleur. Naast CMYK bestaat ook CMY, een vergelijkbaar kleurmodel maar zonder zwart. In dit systeem is het op een lichte achtergrond echter erg lastig om donkere kleurtinten goed af te drukken. Vandaar binnen CMYK de toevoeging van zwart via de ‘key plate’, die zich ook beter leent om details aan te brengen.

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?