< Alle artikelen
Print

Wat is een T-shirt?

Een T-shirt is een kledingstuk voor het bovenlichaam voornamelijk met korte mouwen. Er zijn verschillende halzen die een T-shirt kan hebben namelijk een V-hals of een ronde hals. Een T-shirt heeft geen sluiting. Een T-shirt is vrijwel altijd unisex.

Eigenschappen van een T-shirt:

  •   (Meestal) korte mouwen
  •   Dikkere stof dan een ondershirt
  •   Lengte tot de heup

T-shirt

Wat is een ronde hals?
Een T-shirt met een ronde hals sluit vaak mooi aan op de nek en wordt met name gedragen als een op zichzelf staand kledingstuk.

Wat is een V-hals?
V-hals shirts leggen de nek van de drager bloot. Hierdoor ziet de nek er iets langer uit. V-hals T-shirts kunnen verschillende dieptes hebben en zijn meer geschikt als ondershirt.

Waar moet je op letten als je een T-shirt kiest?
Bij het kiezen van een T-shirt is het belangrijk dat er wordt gekeken naar waar je het T-shirt voor gaat gebruiken.

Materiaal
Er zijn verschillende materialen waarvan de T-shirts gemaakt zijn. Sommige zijn een combinatie van meerdere stoffen.

  •   Katoen: T-shirts gemaakt van katoen zijn lang bestand tegen slijtage, doordat de vezels heel sterk zijn. Ook zijn katoenen T-shirts sterk vocht absorberend, dus deze stof is goed draagbaar voor mensen die veel zweten.
  •   Polyester: is een gladde, lichte, lang draagbare stof, die zacht aanvoelt. Het is vormvast, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee. Het is vochtregulerend en kan daardoor goed gebruikt worden als sportkleding. Het mag op 40 graden gewassen worden, het droogt heel snel en strijken is niet nodig.
  •   Elastaan: Deze stof is door het lichte gewicht en de elasticiteit zeer geschikt voor gebruik in bewegingskleding. Kleding met elastaan biedt namelijk veel bewegingsruimte, zonder pasvorm te verliezen. Elastaan wordt toegepast in bijna alle kledingstukken met stretch. Het is een synthetische stof die gemaakt wordt door mensen.
  •   Jersey: Jersey is een machinaal gefabriceerde stof. Het wordt ook wel vaak tricot genoemd. Jersey is niet per se een materiaalsoort, maar een bepaalde breitechniek. Een jersey stof kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen. De meest voorkomende materialen zijn katoen, wol en polyester of een combinatie. Er is bovendien een verschil tussen ‘single jersey’ en ‘double jersey’. Namelijk dat een T-shirt van single jersey aan de voorkant van het kledingstuk uit kleine V-vormen bestaat, terwijl de achterkant er anders uitziet. Single jersey is hierdoor dunner dan double jersey. Double jersey kun je herkennen aan de kleine V-vormen die aan de achterkant en voorkant van het kledingstuk te zien zijn. Jersey is heel rekbaar en comfortabel en doordat het gemaakt kan worden van verschillende materialen is het voor allerlei gelegenheden toepasbaar.

Pasvorm

  •   Getailleerd: het materiaal dat is gebruikt om een T-shirt te maken met deze pasvorm sluit helemaal aan op de vorm van het lichaam. Het is een strak zittend shirt die vaak wordt gedragen bij informele gelegenheden. De juiste maat kiezen is belangrijk bij deze pasvorm, zodat het T-shirt niet alsnog te wijd valt.
  •   Regular: T-shirts met een regular pasvorm hebben een rechte taille lijn die niet strak, maar ook niet wijd om het lichaam valt. Een T-shirt met deze pasvorm geeft bewegingsruimte en is zowel als boven- als ondershirt te dragen.
  •   Los: Een T-shirt met de losse pasvorm valt “los” om het lichaam. Het T-shirt zit ruim en comfortabel. Ook de mouwen zitten los om de armen.
Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?