< Alle artikelen
Print

Wat is katoen?

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Zowel de vezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen. 

Katoen wordt al duizenden jaren gebruikt om zeer fijn, lichtgewicht doek te maken. Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waarbij katoenplanten worden gebruikt. Katoen is een zeer waardevol gewas, omdat slechts 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Ook heeft katoen unieke eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering.

Katoen

De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. Binnen Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen.

Katoen is zacht, soepel, sterk vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend. Dit zorgt voor verkoelende kleding in de zomer, die stevig en slijtvast is waardoor je extra lang kunt genieten van je kledingstuk! Het is ’s werelds meestgebruikte stof. Het is een ademende stof die zorgt dat de warmte van jouw lichaam naar buiten kan waardoor je lichaam makkelijk kan afkoelen en is daardoor uitermate geschikt voor warmer weer.  Het ene katoen is echter de andere niet, er zijn vele verschillende soorten en kwaliteiten. Het verschil zit hem eigenlijk altijd in de gebruikte schering (lengtedraden) en inslag (breedte garen) op een weefraam. Het uiterlijk, de stevigheid en de kwaliteit van de katoenen stof wordt bepaald door de binding (de manier waarop de draden worden geweven), de weefdichtheid (het aantal draden per inch) en de fijnheid van het garen.

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?