Contact
  • +31 (0)314 - 820 303
    Nu telefonisch bereikbaar
  • info@pinkcube.nl
    Antwoord binnen 1 dag (08:30 - 17:30)

Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is opgezet uit lijnen (vectoren) in plaats vanuit kleine punten (raster opgebouwd uit pixels). Dit grafische bestand kan onbeperkt vergroot en verkleind worden zonder verlies van kwaliteit. Je kan dit bestand dan ook onbeperkt schalen zonder dat de afbeelding onleesbaar wordt. Een vector bestand is dus bijvoorbeeld tot 100 keer te vergroten of te verkleinen, terwijl alle details haarscherp blijven! Dit maakt vector bestanden ideaal voor drukwerk en bedrukking van jouw promotieartikelen en relatiegeschenken. 
 
Een JPG, PNG, BMP of GIF afbeelding is niet geschikt. Waarom niet? Deze bestandsformaten zijn opgebouwd uit pixels die duidelijk zichtbaar en blokkerig worden als je de afbeelding uitvergroot. Met een vector bestand ben je dus verzekerd van een hoge kwaliteit opdruk op jouw promotieartikelen en relatiegeschenken.
 
Let op: Als we je vragen om een gevectoriseerd logo in EPS-, AI- of PDF bestand, komt het af en toe voor dat we alsnog een pixelbestand ontvangen die is opgeslagen in een PDF- of EPS bestand. Sla je een JPG op als PDF- of EPS bestand? Dan maakt dit nog geen vector bestand. Het blijft namelijk gewoon een onscherp pixelbestand en geen lijnbestand. Om het bestand te vectoriseren, moet je de afbeelding overtrekken in een professioneel tekenprogramma (bijv. Abobe Illustrator). Hoeveel tijd dit kost, is afhankelijk van de complexiteit van het oorspronkelijke logo. Vaak kan je een vector logo opvragen of laten maken door jouw grafisch ontwerper, reclamestudio of marketingafdeling. 
 
Heb je geen vector logo? Geen zorgen! Upload je logo in het bestelproces aan in een zo hoog mogelijke resolutie (bijv. in .jpg of .png). Wij zetten het logo vervolgens kosteloos om naar een vector bestand. We bewaren dit bestand in je klantaccount, zodat jij altijd snel opnieuw kunt bestellen. Met een gevectoriseerd bestand ben je vanaf dat moment verzekerd van een hoge kwaliteit opdruk op je promotieartikelen en relatiegeschenken.
 
 
Raster vs vector bestand