Contact
  • +31 (0)314 - 820 303
    Nu telefonisch bereikbaar
  • info@pinkcube.nl
    Antwoord binnen 1 dag (08:30 - 17:30)

Wat is een vector bestand?

Een vector bestand kan onbeperkt vergroot en verkleind worden zonder verlies van kwaliteit. Een vector bestand is een grafisch bestand opgezet uit lijnen (vectoren) in plaats vanuit kleine punten (raster opgebouwd uit pixels). Het voordeel van een bestand opgebouwd uit vectoren is dat je dit bestand onbeperkt kan schalen zonder dat de afbeelding onleesbaar zal worden. Dit bestand is dus bijvoorbeeld tot 100 keer te vergroten of te verkleinen, maar alle details blijven haarscherp. Vanwege deze eigenschap worden vector bestanden gebruikt voor drukwerk en de bedrukking van promotieartikelen.
 
Een JPG, PNG, BMP of GIF afbeelding is niet geschikt omdat deze zijn opgebouwd uit pixels die duidelijk zichtbaar en blokkerig worden als je de afbeelding uitvergroot. Met een vector bestand ben je dus verzekerd van een hoge kwaliteit opdruk op uw promotieartikelen!
 
Let op: Als we onze klanten vragen om een  gevectoriseerd logo in EPS-, AI- of PDF bestand komt het af en toe voor dat we alsnog een pixelbestand ontvangen wat is opgeslagen in een PDF- of EPS bestand. Een JPG opslaan als PDF- of EPS bestand maakt echter nog geen vector bestand, het blijft namelijk gewoon een onscherp pixelbestand en geen lijnbestand. Om het bestand te vectoriseren moet je de afbeelding overtrekken in een professioneel tekenprogramma als Adobe Illustrator. Hoeveel tijd dit kost is afhankelijk van de complexiteit van het oorspronkelijke logo. Vaak kan u een vector logo opvragen of laten maken door uw grafisch ontwerper, reclamestudio of marketingafdeling. 
 
Heeft u geen vectorlogo?
Geen zorgen. Upload uw logo in het bestelproces dan (bijv. in .jpg of .png) in een zo hoog mogelijke resolutie en we zetten uw logo kosteloos om naar een vector bestand. Vervolgens bewaren wij deze in uw klantaccount zodat u altijd snel opnieuw kunt bestellen. Met een gevectoriseerd bestand bent u vanaf dat moment verzekerd van een hoge kwaliteit opdruk op uw promotieartikelen!
 
 
Raster vs vector bestand