De grootste trends voor relatiegeschenken in 2023

31 oktober 2022 Geschatte leestijd: 7 minuten
De grootste trends voor relatiegeschenken in 2023

Wat zijn promogifts?

Relatiegeschenken zijn een goed middel voor het versterken van jouw merk en de relatie met de ontvanger. Zet jouw logo op een bruikbaar voorwerp waaraan de ontvanger écht waarde hecht en je schittert letterlijk en figuurlijk in het dagelijkse doen en laten van de gebruiker. Maar welke promogifts worden er zoal gegeven? Wat is in en wat is uit? Laten we samen een blik werpen op de belangrijkste trends voor relatiegeschenken in 2023 zodat jouw bedrijf een toonaangevende houding kan innemen met haar promotiemateriaal. Maar eerst nemen we een kijkje terug naar de trends op het gebied van promogifts in het afgelopen jaar.

Een kleine terugblik

We duiken samen in trends van het afgelopen jaar. Daar zagen we veel aan huis geleverde pakketten, tijdens de laatste grote corona golf waarin we niet op kantoor mochten komen. Zo waren ’thuiswerk boxen’ met schrijfgerei en papierwerk een zeer populair geschenk voor nieuwe werknemers. Maar ook aperitief pakketjes en brunch boxen waren erg populair in 2022.

Geniet van het leven naast je werk. Dat lijkt wel de nieuwe slogan binnen bedrijfsrelaties in het afgelopen jaar. Het is duidelijk dat bedrijven meer aandacht schenken aan een gezond privéleven van hun werknemers buiten het werk. Daarom zagen we ook veel relatiegeschenken die weinig met de professionele bezigheid van de partijen te maken hebben, zoals bedrukte gezelschapsspellenreistassenfeestartikelen en DIY-project boxen.

Benieuwd naar alle top trends in promotieartikelen van 2022? Bekijk hier ons blog.

Wat zijn de trends voor relatiegeschenken in 2023?

We verwachten voor 2023 dat de meeste trends op het gebied van relatiegeschenken van het afgelopen jaar aanhouden. Het werkleven heeft intussen een transformatie doorgaan van strikt kantoorwerk naar een flexibel hybride werkmodel waardoor je vanuit overal aan het werk kan. Dat zorgt voor mee vrije tijd en opvallend meer aandacht voor de gezondheid. 

Werknemers hebben nu de vrijheid om naast het werk ook te focussen op sporten, gezond te eten, tijd door te brengen met hun gezin en te zorgen voor het milieu. De relatiegeschenken van het komende jaar zullen op deze ontwikkelingen aansluiten.

Hieronder zes trends voor relatiegeschenken in 2023: 

TREND 1: Work from home 

Collega’s, klanten, potentiële werknemers en andere partners werken allemaal wel eens van thuis uit. Met aandacht voor zowel de werkomgeving als het element van thuis kunnen ontspannen, gaan we onze relatiegeschenken in 2023 richten op het work from home-verhaal. 

Thuiswerkpakketten

Om ervoor te zorgen dat de werknemers een aangenaam en goed voorzien home office kunnen uitbouwen, blijven kantoorbenodigdheden een prima geschenk. Stel in 2023 bijvoorbeeld een pakket samen met een agenda, pennenhouder, notitieboek, koffietas en enkele mappen. Een goed georganiseerd bureau is het halve werk. 

Eten & drinken boxen

Als werkgever wil je duidelijk maken dat je ontspannen ook belangrijk vindt. Een eten & drinken box met enkele hapjes en een lekker drankje blijft een mooi gebaar. Na zo’n thuiswerkdag is het fijn om alvast bubbels in de koelkast te hebben staan!

Thuisdecor 

Een stapje verder gaan en de nadruk op de ‘gift’ in promogift? In 2023 wordt het steeds meer de norm om voor niet-werkgerelateerde bedrijfsgeschenken te gaan. De focus verschuift dan ook naar ‘goed leven’ in de plaats van enkel ‘goed werken’. Zo zullen duurzame bloempotten, badkamersets en groei-je-eigen-kruiden-kits in opmars komen.  

TREND 2: Work from anywhere

Je kent vast wel een collega of iemand in je omgeving die het thuiswerken zag als een kans om de wereld te verkennen. Of misschien heb jij zelf die kans gegrepen? Er zitten voor werknemers veel voordelen aan thuiswerken en dit is voor bedrijven geen verrassing meer. Veel bedrijven geven je dan ook met plezier het juiste materiaal mee!

Computer gadgets

Je laptop,  lader, muis, muismat, adapter, koptelefoon: een werkuitrusting houdt heel wat in en als je reist, alles moet mee kunnen natuurlijk! Ook dit jaar worden gadgets zeer populair als bedrijfsgeschenk. Deze keer met nét een tikkeltje meer aandacht voor reizen. Denk aan reisadapterspowerbanks en USB-sticks

Reizen in stijl

Ook onderweg en in je vrije tijd moet je goed uitgerust zijn. Dan kan een slaapmasker, paspoorthoesje of reis koffietas wel eens van pas komen. Als werkgever kan je je collega’s ook verrassen met accessoires die hun hele reis van nut zijn, zoals zonnebrillenzonnecrèmeslippers en strandlakens

TREND 3: Ecologisch verantwoorde geschenken

De trend voor het geven van duurzame relatiegeschenken zet zich verder voort. In 2023 zullen we alweer veel eco-promogifts gemaakt zien worden uit bamboe en andere duurzame, natuurlijke materialen. Denk aan kurken notitieboekjes, stoffen pennenhouders en douchebenodigdheden zoals loofahs of tandenborstels uit bamboe. 

TREND 4: In vol promotenue

Een trend die voortkwam uit verkleedpartijen zoals het Belgisch Kamping Kitsch of het Nederlandse Foutdoor Festival, is het volledig verkleed gaan in accessoires van niet-modemerken. Dit trokken sommige bedrijven al door naar hun eigen promotiemateriaal en bouwden zo succesverhalen met bedrukte kousen en trainingspakken. Ook in 2023 kan je all out gaan met kleurrijke kledingstukken en accessoires waar jouw logo in overvloed op schittert.

TREND 5: Gezondheid en wellness

Sport 

Dankzij een meer efficiënt gebruik van hun tijd, zijn mensen meer gaan sporten dan voorheen. Gezondheid staat ook hier centraal. Een bedrukte drinkfles kan daarom het ideale geschenk zijn. Of sterker nog, volledige sporttenues en sportbenodigdheden zoals yogamatten passen helemaal in de trends voor sportieve promogifts in 2023.

Lekker ontspannen

Ontspannen is belangrijk en als werkgever wil je dat niet negeren. Een steeds populairder wordend geschenk is de aroma diffuser in combinatie met een set essentiële oliën. Schenk je collega’s en klanten een heerlijke sfeer in huis. In deze categorie behoren tevens stressballetjes, fidget toys en allerlei spelletjes om alleen of in gezelschap te genieten van je vrije tijd.

TREND 6: De klassiekers

Agenda’s, notitieboekjes, blocnotes, bladwijzers en balpennen blijven altijd van nut. Een trend die we nu zien bij dergelijke artikelen, is luxe. We hebben allemaal al genoeg gewone balpennen, schriftjes en kalenders. Artikelen die status en klasse uitstralen worden daarentegen wel gewaardeerd. Verwen je klanten en collega’s met een kwalitatief leren notitieboek waar ze mee gezien willen worden, of een chique klassevolle pen.

Tips voor 2023

Naast de trends voor relatiegeschenken in 2023, willen we je een aantal tips meegeven:

1. Maak het persoonlijk: kies relatiegeschenken op basis van de ontvanger en denk even na wat die graag zou krijgen en wat gepast is voor de situatie.

2. Kies voor nuttige cadeaus: je wil dat de ontvanger je geschenk kan gebruiken en ervan kan genieten. 

3. Zorg dat je geschenk relevant is: iemand die niet van thuis uit kan werken heeft niet veel aan een draagbare kantoor set kantoorbenodigdheden. Bedenk daarom vooraf wat handig is om te geven. 

4. Houd je geschenk kwalitatief hoog: kies voor duurzame materialen die kwalitatief ogen en lang meegaan. 

5. Houd het simpel: bedruk je promogifts niet van boven tot onder met je logo of slogan. Het mag er zeker op staan, maar houd het klassevol. Een logo die niet al te groot is, zal mooier uitkomen op je product. 

6. Denk aan de omstanders van de ontvanger: een geschenk kan zeker ook dienen voor de familie, de kinderen, of de partner. 

7. Blijf on-brand: de geschenken die jij uitdeelt vertegenwoordigen jouw merk. Zorg dus dat je gekozen promogifts in lijn liggen met wat jouw bedrijf voorstelt. 

Met behulp van de tips en trends voor relatiegeschenken maak jij in 2023 indruk bij je klanten, relaties en medewerkers.

Deel dit bericht

Bekijk ook deze artikelen