< Alle artikelen
Print

Wat is een fidget spinner?

Een fidget spinner is een kleine gadget bestaande uit wieken met in het midden een lager. Het aantal wieken en het materiaal waarvan deze wieken zijn gemaakt kan variëren. Een fidget spinner bestaat meestal uit een vorm van plastic, hout of metaal met een kogellager in het midden. De bedoeling van de gadget is dat je de lager aan beide kanten vasthoudt en een wiek een duwtje geeft. Doordat de wieken perfect afgesteld zijn kunnen deze wieken, afhankelijk van de fidget spinner, minutenlang blijven draaien.

Spinners zijn in 1993 uitgevonden door Catherine Hettinger uit Amerika: zij bedacht het apparaatje om haar drukke toen zevenjarige kind rustig te krijgen. Het tragische is dat zij het patent op de spinner in 2005 heeft opgegeven omdat ze het jaarlijkse bedrag daarvoor niet meer kon ophoesten en nu moeite zou hebben om rond te komen. Hettinger gaat nog altijd door met uitvinden.

Fidget spinner

Fidget spinners zijn met name populair omdat men het verslavend vindt om met de fidget spinner te friemelen en rond te draaien. Daarnaast helpt het lang draaien van de wieken, naar verluidt, mensen met focus- en concentratieproblemen. Het is dan ook een speeltje die speciaal is ontwikkeld voor kinderen met ADHD, Autisme of ADD. Maar ook onder volwassenen is de fidget spinner populair. Het succes van de spinner komt voort uit een combinatie van factoren. Tussen 1999 en 2004 was er een animatieserie waarin kinderen het tegen elkaar opnamen met tollen. Deze tollen (Beyblades) werden ook als speelgoed verkocht. In 2010 ging de film “Inception” met Leonardo Di Caprio in première. In deze film is er ook een centrale rol voor een tol aanwezig. Sinds het uitkomen van die film zijn fidget spinners dan ook helemaal weer terug van weggeweest. De fidget spinners zijn zeker een uitkomst als je wat meer concentratie wil, of wanneer je stress hebt. Erg rust gevend dus.

 

 

 

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?