< Alle artikelen

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding opgebouwd uit vectoren in plaats van pixels. Dit bestand kan je oneindig vergroten of verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Vectoren zijn paden met een begin- en eindpunt, verbonden door lijnen, golven, cirkels of andere vormen.

Bij het vergroten van een vectorbestand wordt de afstand tussen de paden opnieuw berekent en wordt deze vervolgens in de juiste verhouding aangepast. Daarna worden de paden weer gevuld met de bijbehorende kleuren. Het maakt hierdoor niet uit hoeveel het vectorbestand wordt vergroot: de kwaliteit wordt altijd behouden.

Veelvoorkomende vector bestandsformaten zijn:

• – EPS (meest gebruikt omdat deze door bijna elk grafisch programma kan worden geopend en bewerkt)
  • – AI (Adobe Illustrator)
  • – CDR (CorelDRAW)

Wil je kleding en relatiegeschenken laten bedrukken met je eigen afbeelding of logo? Dan is een vector bestand noodzakelijk. Zo wordt de kwaliteit van het product het beste behouden.