< Alle artikelen
Print

Wat is een VR-bril?

VR staat voor Virtual Reality (Virtuele Realiteit). Virtual Reality is een computertechniek die je in een compleet andere werkelijkheid plaatst. Door een VR-bril op je hoofd te plaatsen wordt de werkelijkheid vervangen door een computer gegenereerde wereld. Deze bril bevat een beeldscherm en sluit je zicht op je werkelijke omgeving volledig af. Wanneer je je hoofd beweegt, beweegt het beeld mee waardoor je het idee krijgt dat je in een totaal andere wereld bent.

VR-bril

Een computer gegenereerde werkelijkheid kan lijken op de wereld waarin we leven, maar het kan ook een fictieve omgeving zijn. Een realistische VR-wereld wordt tegenwoordig veelal gebruikt om praktijkproeven uit te voeren, zoals het uitvoeren van fictieve operaties. Daarnaast is ontspanning ook een veelgebruikte functie. Zo kun je bijvoorbeeld in een virtuele wereld in het bos wandelen of op het strand liggen. Fictieve omgevingen worden veel gebruikt met entertainment als doel. Denk hierbij aan computerspelletjes of films waar je als drager van de VR-bril middenin zit. Vaak hoor je bijpassend geluid door een hoofdtelefoon, maar andere zintuigen worden minder vaak aangesproken door de illusie.

Een VR-ervaring wordt nog realistischer door bijvoorbeeld geuren en het voelen van wind. Doordat sensoren de bewegingen van je hoofd volgen, beweegt de VR-omgeving op dezelfde manier mee. Zo kun je rondkijken in de virtuele werkelijkheid. Geavanceerdere systemen herkennen het zelfs als je rondloopt of bukt. Ze nemen de bewegingen over in de virtuele werkelijkheid. Met sommige VR-systemen kun je ook je handen zien en bijvoorbeeld virtuele dingen oppakken. Daarvoor hou je bijvoorbeeld een controller in je hand of trek je speciale handschoenen aan.

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?