< Alle artikelen
Print

Wat is FSC-certificering?

Op veel hout- en papierproducten staat een FSC-certificering. Dit is een certificering die afkomstig is van het Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud van en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan de FSC-certificering die vaak staat aangegeven bij de producten. Producten van hout of papier komen in aanmerking voor een FSC-certificering wanneer alle schakels in de handelsketen gecertificeerd zijn; van bosbeheerder, papierfabriek tot groothandel. Pas als al die schakels FSC-gecertificeerd zijn, mag het logo gebruikt worden.

Principes en criteria waarop FSC het bosbeheer op beoordeeld zijn bijvoorbeeld eigendoms- en gebruiksrechten, de rechten van lokale bevolking en het land van waar het hout vandaan komt, het sociale en economische welzijn van bosarbeiders en de toestand van het bos. Goed om te weten dus als je hout of papier aanschaft.

Een ander belangrijk aspect waar FSC rekening mee houdt is het beschermen van de natuur. Zo wordt er gekeken naar de leefomgeving van planten en dieren en het behouden van de natuurlijke staat van een bos.

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?