< Alle artikelen
Print

Wat is UTZ-certificering?

UTZ-certificering is vaak te zien op het etiket van bijvoorbeeld koffie. Het is een keurmerk waarmee wordt aangetoond dat de boeren waar de producten vandaan komen denken aan mens en milieu. Er is bij producten met dit keurmerk sprake van eerlijke handel. Dit wordt gerealiseerd doordat minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er zijn goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast is het UTZ-keurmerk is een internationaal geaccepteerd keurmerk. Dit betekent dat boeren over de hele wereld kunnen mee doen ongeacht hoe groot of klein zij zijn.

Boeren worden onder andere beoordeeld op:

  • Traceerbaarheid: op de producten staat waar deze vandaan komen
  • Bodemmanagement: boeren worden gestimuleerd om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmest te gebruiken. Ook zijn er verplichten rondom de voorzieningen die zij gebruiken zoals bijvoorbeeld het filteren van water.
  • Veiligheid van werknemers en milieu: de werknemers van de boeren krijgen een rechtvaardig loon voor het werk dat zij doen en boeren zorgen voor de juiste arbeidsomstandigheden.

De UTZ-certificering is te vinden op bijna alle koffie producten in Nederland. Naast koffieproducten staat het keurmerk vaak ook op thee, cacao, chocolade en hazelnoten.

 

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?