< Alle artikelen
Print

Wat zijn PMS-kleuren?

 

PMS staat voor Pantone Matching System. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. PMS kleuren (ook wel Pantone kleuren genoemd) zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkt van tevoren wordt gemengd tot de juiste kleur. Deze PMS kleuren zijn overal te wereld hetzelfde en algemeen bekend bij vrijwel alle drukkerijen.

 

De kleur inkt van de PMS kleur is altijd hetzelfde. Dit wil echter niet zeggen dat de kleuren er hetzelfde uit gaan zien op elk drukwerk product. De onderliggende papiersoort kan de inkt op verschillende manieren absorberen, waardoor er mogelijk kleurverschil per papiersoort ontstaat. Zolang de inkt met de PMS kleur echter op hetzelfde papiersoort wordt gedrukt, is dit de ideale manier om een identieke kleur te garanderen over de gehele productlijn drukwerk producten. PMS kleuren worden dan ook vaak gebruikt om kleurechtheid te garanderen.

 

De verschillen in de PMS kleuren op verschillende papiersoorten wordt aangegeven met een letter achter de kleurcode:

  •  ‘U’ staat bijvoorbeeld voor ‘Uncoated’: ongestreken papiersoorten. Deze papiersoorten kennen een grovere structuur en zijn beschrijfbaar. Denk aan 300 grams natuurkarton visitekaartjes of briefpapier. 
  • ‘C’ staat voor ‘Coated’: gestreken papiersoorten, zoals bijvoorbeeld mat mc of glans mc.

 

Over het algemeen bestaat bij kleurendruk de keuze uit twee verschillende kleurmodellen: full colour of PMS. Een full colour bedrukking bestaat uit CMYK kleuren en wordt ook wel 4-kleurendruk genoemd. Deze bedrukking wordt vaak gekozen als er vier kleuren of meer in het ontwerp zitten, denk bijvoorbeeld aan een reclamefolder of flyers. Bij een full colour bedrukking treden er mogelijk minimale kleurverschillen op tussen verschillende drukwerk producten. Ook is er kans op een minimale afwijking bij een herdruk in de toekomst, ook al worden je producten bij dezelfde drukker gedrukt. Met deze reden is de PMS bedrukking in het leven geroepen.

 

Een PMS bedrukking bestaat uit specifieke Pantone kleuren. Er wordt vaak voor PMS gekozen bij een bedrukking van slechts één, twee of drie kleuren: denk bijvoorbeeld aan een logo. Indien de Pantone kleuren op dezelfde papiersoort gedrukt worden, zijn deze altijd identiek, onafhankelijk van de gekozen drukker. Deze standaard geldt wereldwijd. Hierdoor is een PMS bedrukking ideaal voor je huisstijl: de kleuren van het logo zijn altijd hetzelfde. Fijn hè?

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?