< Alle artikelen
Print

Wat is UV-bescherming?

Iedereen weet natuurlijk dat we onze huid goed moeten beschermen tegen de zon. Bijna iedereen gebruikt daarom ook zonnebrand. Maar het is zeker net zo belangrijk om onze ogen goed te beschermen tegen UV straling. Allereerst is het belangrijk om te kijken wat UV nou eigenlijk is.

De zon is een vuurbal die een onvoorstelbare hoeveelheid energie uitstraalt. Dat we niet onbeperkt kunnen zonnen, komt vooral door een klein deel van alle zonnestralen: de ultraviolette straling (UV). Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken: op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid, maar ook een grotere kans op huidkanker. De hoeveelheid UV-straling hangt niet af van de temperatuur. Ook op een zonnige dag met lage temperaturen kan er veel UV-straling zijn. Er zijn drie soorten UV-straling.

  • UVC-straling is het sterkst maar bereikt het aardoppervlakte niet.
  • Van alle UVB-straling bereikt slechts een klein deel de aarde.
  • De UVA-straling bereikt de aarde ongehinderd, ook als er bewolking is. UVB-stralen zijn de belangrijkste veroorzakers van verbande plekken op de huid. Maar ook hoge doseringen UVA kunnen schade aanrichten aan de huid, zoals zonnebrand en huidkanker.

 

Zonnebril

In het dagelijks leven hebben we altijd te maken met een combinatie van UVA en UVB. Vandaar dat het zo belangrijk is om huid en ogen te beschermen tegen de zon. Hier komt bij zonnebrillen een UV 400 bescherming om de hoek kijken. UV 400 bescherming is er om blootstelling aan zowel UVA (ultraviolet A) en UVB (ultraviolet B) straling te voorkomen. Een van de grootste verschillen tussen UV 400 bescherming en andere middelen tegen straling, is dat UV 400 bescherming lichtstralen zo klein als 400 nanometer kan blokkeren. Dit betekent dat 99-100 procent van de schadelijke straling tegen wordt gehouden.

Was dit een nuttig artikel?
Hoe kunnen we dit verbeteren?
How Can We Improve This Article?
Nog hulp nodig?