Relatiegeschenken: is de btw aftrekbaar?
Geplaatst op 19 december 2017 in Branding

Relatiegeschenken: is de btw aftrekbaar?

Update: september 2019. Een relatiegeschenk is geen uitgave, maar een investering. Deze uitspraak wordt bevestigd door het zogenoemde principe van wederkerigheid. Bij het principe van wederkerigheid draait het om het gevoel van verplichting om een geschenk te beantwoorden. Vooral rond de jaarwisseling zetten veel bedrijven attenties in om relaties te bedanken voor hun vertrouwen in de afgelopen maanden. De ideale gelegenheid om met een terugblik te bouwen op een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Maar hoe zit het eigenlijk met de fiscale voor- en nadelen als je relatiegeschenken weggeeft? Speciaal voor jou zetten we samen met Marco Minneboo, partner bij administratie- en belastingadvieskantoor BLC Finance View, alles op een rijtje.

Definitie van een relatiegeschenk

Het is goed om eerst even stil te staan bij de vraag: wanneer is er sprake van een relatiegeschenk? Een relatiegeschenk is een incidentele gift aan bestaande relaties en personeel. Deze geschenken kun je uniek maken met een opdruk van een logo, tekst of afbeelding. Relatiegeschenken onderscheiden zich van andere cadeaus zoals give-aways. Wanneer je bijvoorbeeld cadeaus uitdeelt bij het werven van nieuwe klanten, ben je volgens de Belastingdienst bezig met acquisitie. De fiscus schaart dit onder de normale bedrijfskosten die standaard aftrekbaar zijn.

Wanneer ben je btw-plichtig?

Bij relatiegeschenken geldt dat je de btw alleen kunt aftrekken als de ontvanger ook btw-plichtig is. Sommige ondernemers hoeven namelijk geen btw af te dragen. Journalisten, bijvoorbeeld. Maar ook tandartsen. Lever je bijvoorbeeld software die exclusief bedoeld is voor tandartsen, dan heb je dus relaties die niet btw-plichtig zijn. Je kunt daarom ook de btw van relatiegeschenken niet aftrekken. Heb je zowel btw-plichtige als niet btw-plichtige relaties en koop je voor beiden een attentie, dan zal je de btw-aftrek naar rato moeten toepassen.

Fiscale regels bij het uitdelen van relatiegeschenken

Als je wilt weten of je de btw voor relatiegeschenken kunt aftrekken, kun je het beste nagaan hoeveel geld je per ontvanger uitgeeft. Besteed je per persoon in totaal per kalenderjaar niet meer dan €227,- (excl. btw) aan geschenken, dan mag je de btw aftrekken. Geef je in een jaar een wijnpakket met kerst, een bloemetje voor een verjaardag en een cadeau omdat hij of zij een kindje heeft gekregen, dan is het dus goed om in de gaten te houden dat de waarde van deze geschenken samen niet boven de €227,- uitkomt.

Maar wat nou als je meer dan €227,- (excl. btw) aan relatiegeschenken uitgeeft? Dan hebben we goed nieuws! Soms heb je toch nog recht op de aftrek van btw. Het uitgangspunt is dan dat de ontvanger jouw geschenk voor eigen werkzaamheden moet kunnen gebruiken.

Verschil tussen eenmanszaak en bv

Heb je een eenmanszaak? Dan moet je er rekening mee houden dat je bij de aangifte inkomstenbelasting een correctie krijgt voor de kosten van de relatiegeschenken. Volgens de Belastingdienst moet je 26,5% van deze kosten weer optellen bij de winst. Dit percentage van de inkomstenbelasting is niet aftrekbaar.

Heb je een bv, dan vindt deze correctie plaats bij de aangifte vennootschapsbelasting. Ook hier is 26,5% van de kosten niet aftrekbaar. Als je specifieke vragen hebt, raden wij je aan om een boekhouder of fiscaal specialist te raadplegen.

Welk relatiegeschenk past bij jou?

Ben je op zoek naar een geschikt relatiegeschenk? Kijk dan eens op onze overzichtspagina met relatiegeschenken. Je kunt bij ons eenvoudig zoeken op thema, branche, doelgroep of budget. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je altijd contact opnemen met een van onze medewerkers per telefoon (0314 – 820 303), e-mail (info@pinkcube.nl) of via onze chat. We helpen je graag verder!

Deel dit bericht