Relatiegeschenken: zijn de kosten aftrekbaar?
Geplaatst op 19 december 2017 in Branding

Relatiegeschenken: zijn de kosten aftrekbaar?

Met een relatiegeschenk bezegelt u dat u prettig zakendoet met een klant of leverancier. Vooral rond de jaarwisseling zetten veel bedrijven attenties in om relaties te bedanken voor hun vertrouwen. Maar hoe zit het eigenlijk met de aftrekbaarheid? Wij krijgen geregeld vragen van klanten over de fiscale kant van relatiegeschenken. We zetten het voor u op een rijtje, met deskundige hulp van Marco Minneboo, partner bij administratie- en belastingadvieskantoor BLC Finance View.

Relatiegeschenken versus klantenwerving

Het is goed om eerst even stil te staan bij de vraag: wanneer is er sprake van een relatiegeschenk? Een relatiegeschenk is een incidentele gift aan bestaande opdrachtgevers of leveranciers. Voor de goede orde: probeert u nieuwe klanten te werven met cadeaus, dan ziet de Belastingdienst deze artikelen niet als relatiegeschenk. U bent dan bezig met acquisitie. De fiscus schaart dit onder de normale bedrijfskosten. Deze kosten zijn altijd aftrekbaar.

Is uw klant wel of niet btw-plichtig?

Bij relatiegeschenken geldt dat u de btw alleen kunt aftrekken als uw klant ook btw-plichtig is. Sommige ondernemers hoeven namelijk geen btw af te dragen. Journalisten, bijvoorbeeld. Maar ook tandartsen. Levert u bijvoorbeeld software die exclusief bedoeld is voor tandartsen, dan heeft u klanten die niet btw-plichtig zijn. U kunt daarom ook de btw van relatiegeschenken niet aftrekken. Heeft u btw-plichtige klanten en niet btw-plichtige klanten en koopt u voor al uw klanten een attentie, dan zult u de btw-aftrek naar rato moeten toepassen.

Blijft u onder het drempelbedrag?

Als u wilt weten of u de btw voor relatiegeschenken kunt aftrekken, kunt u het beste nagaan hoeveel geld u per ontvanger uitgeeft. Besteedt u per persoon in totaal per kalender jaar niet meer dan € 227 (exclusief btw) aan geschenken, dan mag u de btw aftrekken. Geeft u iemand in een jaar een wijnpakket met kerst, een bloemetje voor de verjaardag en een cadeau omdat hij of zij een kindje heeft gekregen, dan is het dus goed om in de gaten te houden dat de waarde van deze geschenken samen niet boven de € 227 uitkomt.

Boven de € 227?

Geeft u meer dan € 227 (exclusief btw) uit aan een relatiegeschenk? Dan heeft u soms toch nog recht op aftrek van de btw. Uitgangspunt is dat de ontvanger het geschenk voor de eigen werkzaamheden moet kunnen gebruiken. Geeft u een elektrische schroevendraaier aan een aannemer? Dan hoeft u geen rekening te houden met het drempelbedrag. Schenkt u hem een wijnpakket? Dan moet u er wel voor zorgen dat u onder de € 227 blijft, om de btw te mogen aftrekken.

Eenmanszaak of BV?

Heeft u een eenmanszaak, dan moet u er rekening mee houden dat u bij de aangifte inkomstenbelasting een correctie krijgt voor de kosten van de relatiegeschenken. Van de Belastingdienst moet u 26,5% van deze kosten weer optellen bij de winst. Dit deel is niet aftrekbaar.

Heeft u een BV, dan vindt deze correctie plaats bij de aangifte vennootschapsbelasting. Ook hier is 26,5% van de kosten niet aftrekbaar.

Heeft u specifieke vragen? Dan is het altijd raadzaam om uw boekhouder of een fiscaal specialist te raadplegen.

Inspiratie opdoen

Bent u op zoek naar een geschikt relatiegeschenk? Kijk voor meer inspiratie op onze overzichtspagina met relatiegeschenken. U kunt bij ons eenvoudig zoeken op thema, branche, doelgroep of budget. Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd even bellen met een van onze medewerkers: 0314 – 820 303. We helpen u graag verder!

Deel dit bericht