Back to office: 7 tips om jouw medewerkers te motiveren

29 mei 2024 Geschatte leestijd: 3 minuten
Back to office: 7 tips om jouw medewerkers te motiveren

De vakantieperiode komt er weer aan. Een periode om even bij te komen en uit te rusten. Dat betekent tijd voor een zomerpakket. Benieuwd hoe je een zomerpakket samenstelt? Ontdek het in ons blog: een zomerpakket samenstellen voor je personeel doe je zo! Waar de reis ook heen gaat, jouw merk gaat mee. Maar daarna volgt een periode waarin je medewerkers weer aan het werk gaan. Of ze nu terugkeren naar kantoor, vanuit huis werken of vanaf een verre bestemming inloggen: de overgang kan soms een uitdaging zijn. Geef je back-to-office een boost, zodat je medewerkers snel weer in hun werkritme komen.

1. Plan de terugkeer strategisch

Maak van de eerste werkdag een gemakkelijke landing voor je medewerkers! Start rustig op en geef ze de ruimte om weer in het ritme te komen. Begin met hun favoriete kopje koffie of in een bedrukte mok of theeglas met jouw logo. Geef ze de tijd om hun e-mails door te nemen, prioriteiten te stellen en hun werkruimte te organiseren. Een geleidelijke start helpt stress te verminderen en zorgt ervoor dat ze weer in de flow komen. Zo kunnen ze ontspannen en met een glimlach weer in de werkmodus stappen!

2. Stel prioriteiten met een to-do-lijst

Maak een overzichtelijke lijst van taken en prioriteiten voor je medewerkers. Begin met de belangrijkste en dringendste zaken en werk systematisch naar beneden. Dit voorkomt dat ze belangrijke deadlines missen en geeft ze een duidelijk beeld van wat er nog gedaan moet worden. Gebruik tools zoals Trello of Monday om taken effectief te beheren. Liever alles op papier? Dan komt een papieren agenda met jouw logo of een bedrukt notitieboek zeker van pas.

3. Creëer tijd voor sociale interactie

Reserveer tijd voor je medewerkers om bij te praten met collega’s. Dit kan tijdens een gezamenlijke lunch, op de afdeling of kort bij het koffiezetapparaat. Het helpt hen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en versterkt het teamgevoel. Sociale interactie zorgt er zeker voor je werknemers te motiveren. 

4. Zorg voor een georganiseerde en inspirerende werkplek

Een opgeruimde werkplek is essentieel voor productiviteit. Zorg ervoor dat de werkplek van je medewerkers schoon en georganiseerd is voordat ze aan de slag gaan. Zo worden jouw medewerkers extra gemotiveerd. Voeg persoonlijke en inspirerende elementen toe, zoals luchtzuiverende planten met jouw logo gegraveerd in de box, foto’s in een bedrukte fotolijst of motiverende quotes. Een prettige werkomgeving kan hun focus aanzienlijk verbeteren.

5. Stel realistische doelen

Stel haalbare doelen voor de eerste week terug. Dit helpt je medewerkers om gefocust te blijven en voorkomt dat ze zich overweldigd voelen door de hoeveelheid werk die op hen wacht. Breek grote projecten op in kleinere taken en vier kleine successen om ze gemotiveerd te houden.

6. Stralende gewoontes en routines

Gezonde gewoontes kunnen een grote impact hebben op de productiviteit en het welzijn van je medewerkers. Motiveer je medewerkers om voldoende slaap te krijgen, fysiek actief te blijven en gezonde maaltijden te eten. Verras ze bijvoorbeeld met bedrukt fruit. Overweeg ook mindfulness-oefeningen of meditatie om stress te verminderen en hun focus te verbeteren.

7. Blijf flexibel en positief

De terugkeer naar kantoor kan onvoorspelbaar zijn. Blijf flexibel en open voor veranderingen. Een positieve houding helpt je personeel te motiveren om uitdagingen beter aan te kunnen. Focus op wat ze hebben bereikt en wat ze nog kunnen bereiken.

 

Welkom terug van vakantie! Met deze handige tips zorg jij ervoor dat jouw medewerkers binnen no-time weer helemaal in de positieve workflow zitten. Op zoek naar meer inspiratie om jouw medewerkers te motiveren bij de terugkeer naar kantoor? Bekijk dan al onze bedrukte kantoorartikelen.

Deel dit bericht

Bekijk ook deze artikelen